گفتگوی هارمونیک | Harmony Talk

درسگفتاری درباره‌ی کوارتت‌های هایدن؛ از گرگ‌ و‌ میش مبهم آغازین تا طلوع روشنی

درس‌گفتاری (حضوری، آنلاین و آفلاین) درباره‌ی کوارتت‌های هایدن؛ از گرگ‌ و‌ میش مبهم آغازین تا طلوع روشنی، به‌هدایت آروین صداقت‌کیش، روزهای ‌‌‌‌‌‌‌دو‌شنبه‌ها ۱۰ تا ۱۲ (شروع دوره: ۱۵ مرداد‌ماه ۱۴۰۳) در ۶ جلسه‌ی ۲ ساعته برگزار ‌می‌شود.

درباره‌ی پدید آمدن و ریشه‌های تاریخی گونه‌ی کوارتت زهی روایت‌های مختلفی توسط تاریخ‌دانان مختلف نقل شده است. با اینکه این روایت‌ها بر پایه‌ی مجموعه‌ای از رخدادها و آثار موسیقی شکل گرفته‌اند، یک شخصیت از دهه‌ی هجدهم میلادی در همه‌ی آنها نقش مهمی داشته است. نام هایدن چنان با این‌ گونه‌ی موسیقی‌سازی مجلسی گره خورده که فارغ از دقت تاریخی، به سادگی لقب بنیان‌گذار آن را از آن خود کرده است.

زندگی کاری هایدن در دوره‌ای گنگ و همچون گرگ‌ومیش شکل گرفت. عهد باروک با مرگ ستیغ‌ها و سرآمدانش چون باخ رفته بود. عصر نو هنوز نیامده بود که هیچ، گوشه‌ی رخ هم ننموده بود که شاکله‌ی کلی‌اش شناختنی باشد. نیروهای اجتماعی و اقتصادی نیز همچنین، در این دوره در حال تحول و جایگزینی بودند. نشانی نبود که کدام بخت‌یار خواهد شد.

هایدن خود بازیگر این عصر شد و با کارش نوری بر آن گرگ‌ومیش تاباند و طلوع روشنایی سبکی را میسر کرد. او نسبت به متوسط آن دوران چنان عمر درازی یافت که دو دوره‌ی دگرگونی‌های سبکی (و همچنین اجتماعی-سیاسی) بزرگ در اروپا را به چشم ببیند. او نه تنها به ظهور و تثبیت گونه‌ی کوارتت زهی یاری فراوان رساند بلکه این کار را در پیوند تنگاتنگ با زیست‌جهانش انجام داد. پس وارسی ژرف آن آثار به سان مطالعه‌ی لایه‌های زمین‌شناختی که اثر دگرگونی‌ها را بر چهره دارند، نشان‌های از ابهام به در آمدن و آشکار شدن یک وضعیت جدید موسیقایی، و تحول مناسبات اجتماعی پیوندیافته با آن را فاش می‌کند.

آروین صداقت‌کیش (تهران ۱۳۵۳)، مؤلف، پژوهش‌گر و منتقد موسیقی، نویسنده‌ی مقالات متعدد به زبان فارسی و انگلیسی است. او عضو شورای نویسندگان یا مشاور علمی چندین نشریه‌ی تخصصی و پژوهشی درزمینه‌ی هنر و موسیقی از جمله فرهنگ و آهنگ، گفتگوی هارمونیک، آیینه‌ی خیال، کتاب سال شیدا، دوفصلنامه‌ی پژوهشی مهرگانی و فصلنامه‌ی تخصصی زنگار بوده است و همچنین با دیگر نشریه‌های تخصصی یا پژوهشی حوزه‌ی موسیقی و موسیقی‌شناسی همچون هنر موسیقی، گزارش موسیقی و فصلنامه‌ی ماهور همکاری مستمر دارد. از او تاکنون کتابی با عنوان «درس‌گفتارهای نقد موسیقی» منتشر شده است که درس‌نامه‌ی یک ترم تدریس در «کارگاه آشنایی با نقد موسیقی» در سال ۱۳۹۱-۱۳۹۲ است.

وی همچنین داور یا عضو کمیته‌ی علمی رویدادها یا رقابت‌های متعددی مانند «جشنواره‌ی وبلاگ‌ها و وب‌سایت‌های موسیقی ایران» (سه دوره)، «کتاب سال خانه‌ی موسیقی» (دو دوره)، کتاب سال جمهوری اسلامی ایران، SIMF  ۲۰۱۸، جشنواره‌ی بین‌المللی موسیقی شیراز (اپوس ۲ بتهوون)، ۲۷‌امین جشنواره‌ی ملی کتاب سال دانشجویی، ۳۶‌امین جشنواره‌ی موسیقی فجر بوده است. عمده حوزه‌های مطالعاتی و کار فکری او را نقد موسیقی و فلسفه‌ی نقد معاصر، نظریه‌ی موسیقی، تجزیه‌وتحلیل موسیقی با گرایش به موسیقی کلاسیک ایرانی معاصر (سده‌ی ۱۴ خورشیدی) و موسیقی کلاسیک آوانگارد غربی (سده‌ی ۲۱-۲۰ میلادی) و مسائل فرهنگی-اجتماعی-تاریخی پیوسته با آنها تشکیل می‌دهد.

لطفا در صورت تمایل به شرکت در این دوره‌‌، از طریق یکی از راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.

شماره‌ی تماس و واتس اپ: ۰۹۳۸۱۳۶۰۶۹۴

۰۲۱-۸۸۸۹۱۸۴۳
سایت: www.bidar.school
ایمیل: institutebidar@gmail.com
تلگرام: t.me/bidarschool
اینستاگرام: bidar.school
کانال یوتیوب:Bidar School

آدرس: مدرسه‌ی بیدار، خیابان نجات الهی، کوچه‌ی نوید، پلاک ۴، طبقه‌ی همکف شرقی

گفتگوی هارمونیک

گفتگوی هارمونیک

مجله آنلاین «گفتگوی هارمونیک» در سال ۱۳۸۲، به عنوان اولین وبلاگ تخصصی و مستقل موسیقی آغاز به کار کرد. وب سایت «گفتگوی هارمونیک»، امروز قدیمی ترین مجله آنلاین موسیقی فارسی محسوب می شود که به صورت روزانه به روزرسانی می شود.

۱ نظر

بیشتر بحث شده است