گفتگوی هارمونیک | Harmony Talk

کتاب «سی‌ویک اتود برای سی‌ویک گوشه از دستگاه شور ردیف میرزاعبدالله» منتشر شد

کتاب «سی‌ویک اتود برای سی‌ویک گوشه از دستگاه شور ردیف میرزاعبدالله»، اثر حامد گرجی توسط نشر خُنیاگر منتشر شد.  این کتاب در ۸۲ صفحه و با ویرایش شهاب منا در ۲۰۰ نسخه از سوی انتشارت خنیاگر به چاپ رسیده است.

در معرفی این اثر می‌خوانیم:

اغلبِ کتاب‌هایی که با مضمون یا عنوان اتود منتشر می‌شوند برخاسته از فضای موسیقی ایرانی نیستند. اگر هدفِ اتودنوازی را حرکتی در جهتِ افزایش مهارتِ ذهنی و فیزیکیِ نوازنده بدانیم، لازم است این مهارت‌ها همسو با بستری باشند که نوازنده قرار است در آن حضور یابد.

با درنظرگرفتن این دیدگاه لازم است در اتود برای ساز ایرانی موسیقی ایرانی نقش پایه‌ای داشته باشد. در دلِ گوشه‌های ردیف موتیف‌ها، تحریرها، عبارات و جملات بسیاری وجود دارد که اجرا و درکشان برای هنرجویان، و نیز تفهیم و تدریسشان برای هنرآموزان با دشواری‌هایی همراه است.

گاه این دشواری به کافی‌نبودنِ مهارت نوازندگی و تکنیکی هنرجو بر می‌گردد و گاه به عدم درکِ معنای جملاتِ موسیقاییِ ثقیل و پیچیده. در کتاب پیشِ‌رو که ۳۱ اتود برمبنای گوشه‌های دستگاه شور از ردیف میرزاعبدالله به روایت نورعلی برومند ارائه شده بر قسمت‌های دشوار ردیف نوری افکنده‌ایم و به استقبال دست‌وپنجه‌نرم‌کردن با آنها رفته‌ایم. تکرار مداوم این قسمت‌ها و اجرای دگره‌هایی از آنها موجب قوام‌یافتنِ درک هنرجو و افزایشِ توانمندیِ اجراییِ وی می‌شود.

از طرفی جای‌جایِ گوشه‌های ردیف مملو از ریتم‌های بسیار متنوع و تحریرهایی زیبا و خلاقانه‌ای است که برای ساخت‌وپرداخت قطعاتی تازه و متفاوت ظرفیتی منحصربه‌فرد در اختیارمان قرار می‌دهد. بسط و گسترشِ جملات موجود در گوشه‌ها و نیز این نگاه باز‌ به ردیف می‌تواند به مثابه پیشنهاد و سرمشقی برای نغمه‌پردازی‌های بیشتر و زیباتر تلقی شود.

در این کتاب عمدا بر قسمت‌های دشوار ردیف نوری افکنده‌ایم و به استقبال دست‌وپنجه‌نرم‌کردن با آنها رفته‌ایم. تکرار مداوم این قسمت‌ها و اجرای دگره‌هایی از آنها موجب قوام‌یافتنِ درک هنرجو، افزایش توانمندی اجرایی وی و نیز آشنایی‌سازی این قسمت‌ها می‌شود. می‌توان گفت قصد ما اجتناب از اجتناب است!

حامد گرجی متولد سال ۱۳۶۴، کارشناسی ارشد موسیقی دانشگاه هنر تهران، نوازنده‌ی تار و سه‌تار و مدرس موسیقی می باشد. او پیش از این کتابی با عنوان «تار بختیاری» منتشر کرده است که شامل آهنگ‌هایی از موسیقی بختیاری برای تار و سه تار است. این کتاب توسط انتشارات آواز در سال ۱۴۰۰ منتشر شده است.

گفتگوی هارمونیک

گفتگوی هارمونیک

مجله آنلاین «گفتگوی هارمونیک» در سال ۱۳۸۲، به عنوان اولین وبلاگ تخصصی و مستقل موسیقی آغاز به کار کرد. وب سایت «گفتگوی هارمونیک»، امروز قدیمی ترین مجله آنلاین موسیقی فارسی محسوب می شود که به صورت روزانه به روزرسانی می شود.

۱ نظر

بیشتر بحث شده است